Soğuk Terleme Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Soğuk Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Soğuk Terleme

Soğuk terleme, günümüzde birçok kişinin hayatında en az bir kez deneyimlediği oldukça yaygın bir durumdur. Her yaş grubunda gözlemlenebilir ve hem yaşlılarda hem de gençlerde, hatta çocuklarda bile görülebilir. Soğuk terleme, vücudun herhangi bir bölgesinde veya tüm vücutta ani ısı artışı nedeniyle meydana gelen bir terleme şeklidir. Bu terleme normal terlemeye göre biraz daha soğuk olduğu için "soğuk terleme" olarak adlandırılır.

Soğuk terleme genellikle vücut sisteminin strese, kaygıya veya korkuya verdiği bir tepki olarak ortaya çıkar. Bunun yanı sıra yaralanma, vücuda alınan darbeler ve benzeri birçok etken de soğuk terlemeye neden olabilir. Soğuk terleme, genellikle kısa süreli bir durumdur ve sadece birkaç dakika içerisinde ortaya çıkar ve etkisini kaybeder. Ancak, eğer kişinin soğuk terleme nedeni sürekli bir durumdan kaynaklanıyorsa, bu süre uzayabilir. Soğuk terleme sorunu 10 dakikadan fazla sürdüğünde mutlaka müdahale edilmesi gereken bir durum haline gelir. Eğer karşınızdaki kişi 10 dakikadan daha fazla süre soğuk terleme hali yaşıyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna haber verin. Bu durum genellikle fiziksel aktivite yapılmadığı halde meydana gelir ve sorun soğuk terlemenin aniden ve durduk yere ortaya çıkmasıdır.

Soğuk Terleme Neden Olur?

  • Kaygı: Soğuk terlemenin en büyük nedenlerinden biri kaygıdır. Aniden bir olaya kaygı duyan insanlarda soğuk terleme meydana gelir. Soğuk terlemenin meydana gelmesiyle birlikte, kaygı daha da artar ve bu durum soğuk terlemenin süresinin uzamasına neden olabilir. Bu nedenle kaygı nedeniyle soğuk terleme yaşıyorsanız, kendinizi rahatlatmalısınız.
  • Şiddetli Acılar: Vücutta meydana gelen şiddetli acılar, doğrudan sistemik sinirlere etki ederek soğuk terlemeye neden olur. Bu durum vücuttaki herhangi bir çatlak, kesik, migren ağrısı veya aşırı ağrı gibi durumlardan kaynaklanabilir.
  • Anemi: Soğuk terlemenin en tehlikeli nedenlerinden biri anemi hastalığıdır. Dolaşım sırasında kanda yeteri kadar hemoglobin olmaması durumunda soğuk terleme meydana gelebilir. Bu durumlarda acil müdahale gerekebilir.
  • Düşük Tansiyon: Düşük tansiyon, sık karşılaşılan soğuk terleme nedenlerinden biridir. Özellikle diyabet hastalarında sık görüldüğü için bu kişilerde soğuk terleme sorununa çok sık rastlanır.
  • Şok Etkisi: Şok etkisi, doğrudan soğuk terlemeye neden olur. Hayati organlara giden kan akışının aşırı şekilde düşmesi durumunda soğuk terleme meydana gelir.
  • Kalp Krizi, İlaçlar ve Diğer Nedenler: Kalp krizi belirtisi, kullanılan ilaçlar, grip, virüs enfeksiyonları, baş dönmesi, antibiyotikler, kadınlarda menopoz dönemi ve düşük kan şekeri gibi durumlar da soğuk terleme nedenlerinden biridir.

Soğuk Terleme Durumunu Yaşayan İnsanların Yapması Gerekenler

Eğer soğuk terleme sorunu yaşıyorsanız, o anda yapmanız gereken ilk şey kendinizi rahatlatmaktır. Bunun için yakanızı ve üzerinizdeki kıyafetleri biraz daha gevşeterek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Ayrıca, soğuk terleme olmasa bile stresi üzerinizden atmalısınız. Gerekirse kendinizi iyi hissedeceğiniz doğal ortamlara veya sosyal alanlara gidebilirsiniz. Bu gibi durumlar üzerinizdeki stresi ve kaygıları atmanızı sağlar. Ayrıca, sürekli olarak uyuduğunuz ortamlarda değişiklikler yaparak odanızın atmosferini değiştirebilirsiniz. Odanızın fiziksel görüntüsünün yanı sıra hava sıcaklığını ve odanın nem seviyesini de dengeleyin.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Terlemek Zayıflatır mı?

Terlemek Zayıflatır mı?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

El Terlemesi İçin Krem Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

El Terlemesi İçin Krem Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Terlemenin Faydaları Nedir?

Terlemenin Faydaları Nedir?

Bebeklerde Uykuda Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Uykuda Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi