İshal ve Soğuk Terleme Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

İshal ve Soğuk Terleme Belirtileri ve Tedavisi

İshal ve Soğuk Terleme

İshal; normalde katı olan dışkının sulu veya yumuşak, sümüksü, kanlı veya yağlı bir hale gelmesi ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacının doğmasıdır. Tuvalet ihtiyacı sancılı bir şekilde gelir. Eğer kişide ishal ve soğuk terleme bir arada görülüyorsa, sindirim bozukluğu, besin zehirlenmesi ve bağırsak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar en sık karşılaşılan durumlardır. İshal için evde uygulanabilecek birkaç tedavi yöntemi bulunmakla birlikte, belirtiler bir arada ortaya çıktığında en doğru yaklaşım, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaktır. Bu durum kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. İshale halk arasında amel ve sürgün; tıp dilinde ise diyare denir.

İshalin Nedenleri

İshalin çeşitli nedenleri olabilir. Bunlar arasında:
  • Tüketilen yiyeceklerin bozuk olması veya sürekli kullanılan markanın dışında başka bir marka yiyecek almak ve tüketmek
  • Üşütme
  • İstemsiz kasılmalar (isteri)
  • Bağırsak hastalıkları, özellikle ince ve kalın bağırsağın iltihaplanması
  • Nefret, kolera, dizanteri, tifo gibi enfeksiyonlar
  • Kalp, karaciğer veya akciğer hastalıkları
İshale beraber soğuk terleme durumlarında bağırsak enfeksiyonu ve besin zehirlenmesi çok sık karşılaşılan rahatsızlıklardır. Bazen bu rahatsızlıkları kendimiz çözmeye çalışırız. Ancak bu iki belirtinin birlikte görülmesi durumunda kişi kalp krizi geçiriyor olabilir. Bu nedenle mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Soğuk Terleme Neden Olur?

Soğuk terleme genellikle tek başına görülmez; beraberinde ishal, kusma, ateş gibi belirtiler gösterir. Genellikle hastalıkların beraberinde olur. Bu nedenle önemle üzerinde durulacak bir olaydır ve doktor kontrolü gerektirir.
  • Düşük kan basıncı (Hipotansiyon): Kişinin kan basıncı 90/60 mm Hg'nin altına düşerse olur. Hipotansiyonda soğuk terlemenin yanında baş dönmesi, ıslak ten, sersemlik hissi, görmede zorluk, nefes alışlarda düzensizleşme gibi belirtiler vardır.
  • Toksik şok sendromu: Genellikle tampon kullanan bayanlarda streptokok ve stafilokok gibi mikroorganizmaların yol açtığı bir enfeksiyondur. Soğuk terleme dışındaki belirtileri kan basıncı düşmesi, denge kaybı, baş dönmesi, halsizlik, deride döküntü ve nefes alıp vermede güçlük.
  • Sıcak çarpması: Kişi uzun süre sıcağa maruz kaldığında yaşanan bir durumdur. Vücut yeteri kadar soğuma yapamazsa vücut soğumayıp daha da ısınır ve bazı sıkıntılar ortaya çıkar; bunlar, hızlı kalp atışı, susuzluk artışı, kusma ve kas kramplarıdır.
Eğer soğuk terlemenin beraberinde kusma, mide bulantısı, solunum güçlüğü varsa vakit kaybetmeden doktora görünmelidir.

Tedavi Önerileri

İshal için konuşacak olursak, neden ne olursa olsun tedavinin başı sıkı bir perhiz yapmaktan geçer. Kişi açık çay veya maden suyu içmelidir, yoğurt tüketmelidir. Sütlü ve yağlı yiyecekler ishali daha da artıracağından verilmemelidir, peynir yenmemelidir. Bol limonlu pirinç çorbası ve patates püresi ishal için mutlaka tüketilmelidir. Her saat başı bir elma yemesi tavsiye edilir. Ancak soğuk terleme için evde yapılacak pek bir şey yoktur. Bu terlemenin altındaki neden araştırılıp, ona göre bir tedavi şekli önerilmelidir. Bunun için mutlaka doktora gitmelisiniz. Örneğin, bu soğuk terleme gribal enfeksiyona bağlıysa grip ilacı ya da ishal ve ateşe bağlı bir terlemeyse, ateş düşürücülerle giderilecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Aşırı Terleme Bitkisel Çözüm

Aşırı Terleme Bitkisel Çözüm

Haber Bülteni

Güncel

Öksürük Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Öksürük Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Baş Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Baş Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi