El Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi
21 Haziran 2024

El Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

El terlemesi, ellerin bazen sıcaklık değişimlerinden, bazen ise metabolik bir rahatsızlıktan kaynaklanan aşırı terlemesi durumudur. İnsan vücudu, sıcaklık fazlalığı durumlarında ısı kontrolü yapmaya programlanmıştır ve bu ısı kontrolüne termoregülasyon denir. Ellerde oluşan aşırı terlemeye ise hiperhidroz denir. Bu durum, kişiye genellikle rahatsızlık verir ve el ile yapılan işlerde zorlanma hatta el kullanılarak yapılan mesleklerde iş kaybına neden olabilir. Genellikle kişilerin ellerini sürekli silme isteği hissettirir ve hijyen açısından pek sağlıklı bir durum değildir.

El Terlemesine Neden Olan Etkenler

El terlemesi, mevsimsel sıcaklıklardan veya ortam sıcaklığından kaynaklanabileceği gibi, metabolik bir hastalık sonucu da oluşabilir. Zaman zaman el terlemesinin kişinin genetik geçmişinden kaynaklandığı da gözlenmiştir. El işi yapan kadınların veya el işleri yapan ustaların bu durumdan sıklıkla şikâyet ettiği gözlenmiştir. El terlemesi sadece hava sıcaklığına bağlı olabileceği gibi bazen de önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Ateşli hastalıklarda, vücutta bulunan iyi ya da kötü huylu tümörlerin pozitif reaksiyonlarında veya hemoglobin oranında aşırı artış durumlarında da el terlemesi görülebilir.

El Terlemesi Hangi Durumlarda Patolojik Kabul Edilir?

  • En az altı ay devam eden durumlarda,
  • Vücudun birden fazla bölgesinde terleme olması durumlarında,
  • Gece terlemesinin aşırı olması durumlarında,
  • 25 yaşından önce başlamasında,
  • Ailede terleme hikayesi olması durumunda,
  • Günlük hayatı etkilemeye başlaması durumunda önem arz etmeye başlar ve hekime danışmakta fayda vardır.

El Terlemesi Nasıl Tedavi Edilir?

El terlemesinde genellikle tercih edilen yöntem, minimal invaziv kapalı yöntem olarak adlandırılan müdahale yöntemidir. Bu yöntemde, ellerde bulunan T2-3 sinir uçları bağlanarak ter bezlerinin inaktif duruma geçmesi amaçlanır. Bu yöntemde başarı oranı %90-95 arasındadır. Bunun dışında, son yıllarda özellikle günlük hayatı tehdit eden iş gücü kaybına sebep olan el terlemesi durumlarında Botox yöntemi de sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Botox yöntemi dönemsel olarak çözüm sağlayabildiği gibi ihtiyaç duyulan durumlarda tekrar edilebilen bir yöntemdir fakat kalıcı değildir.

El terlemesi durumunda herhangi bir müdahale yaptırmadan önce mutlaka bir hekime görünmeli ve terlemenin kaynağı tespit edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni