Terleme Önleyici Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Terleme Önleyici Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Terleme Önleyici Yöntemler

Terleme önleyici yöntemler, ter bezlerinin ürettiği ter tabakasını engellemek amacıyla kullanılan yöntemler bütünüdür. Terleme, vücut ısısının arttığı durumlarda bedenin ısı dengesini korumak için geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Bu yolla vücut kendini soğutur ve ısı dengesi sağlanmış olur. Terlemek, eğer kişiyi günlük hayatında rahatsız etmiyorsa aslında sağlıklı bir durumdur. Ancak bazı hallerde terleme, kişinin günlük sosyal hayatını etkileyebilir ve normal yaşamını devam ettirmesine olumsuz etkilerde bulunabilir.

Aşırı Terleme Belirtileri Nelerdir?

Terlemek her ne kadar kişisel sağlık için gerekli bir durum olsa da, kişinin sosyal hayatını etkilemeye başladığında rahatsız edici bir hale gelir. Ter bezleri vücudumuzun birçok yerinde mevcut olup, en çok avuç içleri, koltuk altları, boyun bölgesi, bacak arası ve ayaklardaki terleme kişileri gün içinde rahatsız eder. Terlemeyi oluşturan sebeplerin başında kişinin kilolu olması, heyecanlanması, korku ya da endişe duyduğu durumlar, hava sıcaklıkları, spor veya sürekli hareket ederek çalışma durumları sayılabilir. Bunların dışında kıyafet seçimi de aşırı terlemeyi tetikleyen bir diğer durumdur. Naylon katkılı polyester kumaşlardan üretilen veya suni deri içeren kıyafetler terlemeye neden olabilir. Ayakkabılarda kullanılan plastik malzemeler de aşırı ayak terlemesine sebep olabilir ve ayak kokusuna yol açabilir.

Terleme Önleyici Yöntemler

  • Antiperspirant Deodorantlar; günlük hayatta en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Özellikle koltuk altı bölgesindeki terlemenin önlenmesi ve kötü koku oluşumunun engellenmesi için geçici bir yöntemdir. Piyasada çokça bulunan antiperspirant deodorantlar, hemen herkesin ter kokusu veya kötü terleme görüntüsünü engellemek için seçtiği yöntemlerin başında gelir.
  • Botox; koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı gibi bölgelerin aşırı terlemesinden rahatsız olan kişilerin başvurduğu bir yöntemdir. Kalıcı bir yöntem değildir. Maliyetli ve ağrılı bir yöntemdir. Bu yöntemde, rahatsızlık duyulan bölgeye toksin enjekte edilerek sempatik sinirlerin bir süre çalışması engellenir ve bu yöntemle terleme önlenmiş olur.
  • İyontoforez; sosyal hayatın içinde terlemeden aşırı şikayet eden insanların başvurduğu bir yöntemdir. Kalıcı bir çözüm değildir. Rahatsızlık duyulan bölgeye düşük dozda elektrik akımı verilerek terlemeyi önlemek amaçlanır. Aşırı ağrılı bir yöntem değildir.
  • Sempatik Sinir Harabiyeti; kesinlikle kalıcı bir yöntemdir. Kişinin şikayetçi olduğu bölgede bulunan sempatik sinirlerin cerrahi bir operasyonla harap edilmesi durumudur. Bu yöntem, bölgesel anlamda terlemeyi tamamen durduracağı için en son tercih olarak seçilir.

Bütün bunların dışında, pamuklu ve hafif kıyafetler tercih etmek, günlük duş almak, rahatsız olunan bölgelere pudra tatbik etmek, sıvı kaybını önlemek için bol su tüketmek ve aşırı heyecan, öfke gibi durumlardan kaçınmak gereklidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alpnur

12 Temmuz 2024 Cuma

Terleme önleyici yöntemler arasında botox uygulamasını denemek istiyorum ama maliyetli ve ağrılı olduğunu belirtmişsiniz. Bu yöntemi deneyen biri olarak acı seviyesi nasıldı ve ne kadar süreyle etkili oldu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alpnur,

Botox uygulaması terleme önleyici yöntemler arasında etkili bir seçenek olabilir. Kendi deneyimime dayanarak, acı seviyesi kişiden kişiye değişebilir ancak genellikle katlanılabilir bir acı olduğunu söyleyebilirim. Uygulama sırasında hafif bir yanma ve batma hissi yaşanabilir. Etkisi ise genellikle 6 ila 12 ay arasında sürer. Ancak bu süre kişisel farklılıklar gösterebilir. Botox uygulaması sonrasında terlemenin belirgin şekilde azaldığını fark edeceksiniz. Umarım bu bilgiler size yardımcı olur!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Aşırı Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Terleme Belirtileri ve Tedavisi