Bebeklerde Emerken Terleme Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Bebeklerde Emerken Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde Emerken Terleme

Bebeklerde emerken terleme, terleme insan vücudunda bulunan ürik asitlerin ve toksinlerin atılımına yardımcı olan ve ter bezlerinden salgılanan bir durumdur. Bebeklerin en zorlu egzersizi beslenmedir. Bir aya kadar henüz gelişmeyen ter bezleri, bir ay dolduktan sonra gelişimini tamamlar ve emzirme döneminde terlemeler görülebilir. Eğer bebekte emzirme esnası dışında da aşırı terleme varsa ve bu durum genel olarak çok yüksek seviyedeyse mutlaka doktora götürülmelidir. Bu şekilde bebekte terleme ile ilişkili kalp ve solunum yolu hastalığı olup olmadığı, tiroit bozukluğu, kansızlık veya D vitamini eksikliği gibi durumlar kontrol edilebilir. Bu hastalıklardan hiçbiri yoksa, uyku apnesi gibi durumlar da gözden geçirilmelidir. Hiçbir rahatsızlık olmadan oluşan bir terleme ya da emerken terleme varsa, buna göre önlemler alınmalıdır.

Bebeklerde Emerken Terleme ve Süresi

Bebeklerde emerken terleme, özellikle prematüre bebekler hariç, sağlıklı bebeklerde ortalama yirmi ila yirmi beş dakika kadar sürer. Eğer bebek hasta ise bu süre ortalama kırk beş dakikaya kadar çıkabilir. Bu gruptaki bebeklerde aşırı terlemeler görülür ve özellikle emerken baş ve boyun kısmında terleme olur.

Özellikle doğuştan kalp rahatsızlıkları olan bebeklerde tekrarlayan bronşit, astım, bronşit veya zatürre gibi hastalıklar belirir ve bebeğin ağırlık artışı yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda hemen hekime başvurulmalıdır. Akciğer kanallarına aşırı kan pompalanması sonucu zatürre gibi hastalıkların oluşumu engellenemez.

Bebeklerde Emerken Terlemenin Sebepleri Nelerdir?

  • Doğuştan kalp hastalığı olması,
  • Kalp rahatsızlığından ötürü alt solunum enfeksiyonu yani zatürre oluşması,
  • Bebeklerin metabolizmalarının çok hızlı çalışması,
  • D vitamini eksikliği,
  • Özellikle C vitamini eksikliği bebeklerde emerken baş terlemelerine neden olabilir.

Bebeklerde Emerken Terleme ve Kalp Hastalıkları

Bebeklerde emerken terleme, özellikle akciğer fonksiyonlarının çalışmasında bir sıkıntı olduğunu gösterebilir ve bu da doğuştan kalp hastalıklarının sonucunda oluşan bir durumdur. Aslında bebekteki asıl rahatsızlık kalp rahatsızlığıdır. Bebeklerin emme esnasında çok sık durması, çabuk yorulması ve nefes nefese kalması, ardından ileri derecede terlemesi kalp hastalığının önemli bir belirtisidir. Anlaşılmadığı takdirde, ilerleyen yaşlarında hareket ettiğinde çok daha çabuk yorulur ve bitkin düşer.

Ülkemizdeki kalp rahatsızlıkları ile ilgili sadece belirli bir yaştan sonra kalp rahatsızlığı olur mantığı yanlıştır. Özellikle de yeni doğanlarda kalp rahatsızlıkları görülür ve kendisini en çok emerken terleme ve nefes yetmezliği ile gösterir. Kalp rahatsızlığı olan bebekler emme işlemini ne anne ile ne de biberonla yapabilir. Çok çabuk yorulurlar. Hatta ememedikleri için çok yüksek efor sarf ettiklerinden terlemeye başlar ve en sonunda ağlamaya başlar. Bu ağlamalar da yorulduğu için morarmaya neden olabilir. Özellikle tekrarlayan akciğer hastalıklarına yakalanmaya başlayan bebeklerde kalp rahatsızlığı belirtileri iyice gözlemlenmeye başlanır. Bir diğer dikkat edilecek konu da bebeklerin efor sarf ettiğinde nefes alıp verme esnasında kalp sesinin dışarıdan rahatça duyulabilir olmasıdır. Bu tür durumlarda hemen hekime gidilmeli ve müdahale yapılmalıdır.

Yeni Doğanlarda Kalp Hastalıkları ve Tedavi Yöntemleri

Yeni doğanlarda kalp hastalığı önemli oranda fazla olan günümüzde, kalp rahatsızlığı belirlenen bebeğin muayenesi yapılır ve genelde kalpteki rahatsızlık kulakçık ya da kapakçıkta delik olması şeklinde görülür. Bu rahatsızlık, geldiği evresine göre ilaçla tedavi edilir. Ancak belirli bir bölümü, erken teşhis ve hastalığın durumunun ciddiyetine göre ameliyatla da sonuçlanabilir.

Bebeklerde Emerken Terlemeyi Önlemek İçin Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Bebeklerde emerken terlemeye neden olan doğuştan kalp hastalıklarını önlemek için annelerin dikkat etmesi gerekenler şunlardır:

  • Hamilelikte ilaç kullanmamalı,
  • Sigara içmemeli,
  • Röntgen filmi çektirmemeli,
  • Alkol kullanmamalı,
  • Mutlaka kızamıkçığa karşı aşılanmalıdır.
Sağlıklı ve mutlu bir gelecek için annelere önemli görevler düşmektedir. Mutlu yarınlarınız olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni