Aşırı Terleme ve Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi
22 Temmuz 2024

Aşırı Terleme ve Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Terleme ve Halsizlik

Aşırı terleme ve halsizlik, sempatik sinir sisteminin aşırı aktif çalışması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum, mide bulantıları, üşüme, baş dönmesi, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi belirtilerle birlikte görülebilir. Böyle bir durumda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Terleme, bedenimizdeki ter bezleri tarafından salgılanan tuzlu bir sıvı ile gerçekleşir ve özellikle yaz aylarında vücut ısısını dengelemeye yardımcı olur. Ergenlikle birlikte ter bezleri daha aktif hale gelir ve erkeklerde daha belirgin olurken, kadınlarda daha fazla ter bezi bulunur.

Sempatik sinir sistemi tarafından kontrol edilen terleme, bilinçli olarak kontrol edilemez. Özellikle sıcaklarda, korku, efor, heyecan veya sinirlenme durumlarında terleme artar. Kadınlarda menopoz dönemiyle birlikte aşırı terleme ve halsizlik görülür. Bu sebepler ortada yokken kişi kendini halsiz ve aşırı terliyorsa, tıbbi literatürde "hiperhidroz" olarak bilinen aşırı terleme hastalığı söz konusu olabilir. Aşırı terleme, çevresel etkilere bağlı olarak beden ısısının yükselmesine karşı bir tepkidir. Bedenimiz kendi ısısını muhafaza etmeye çalışsa da, aşırı terlemeye eşlik eden halsizlik gibi durumlar olduğunda, altta yatan nedenler araştırılmalıdır.

Aniden Meydana Gelen Aşırı Terleme ve Halsizlik

Böbrek üstü bezlerinin ani uyarılması ve sempatik sinir sisteminin aktive olması sonucunda aşırı terleme görülebilir. Bu durumun nedenleri arasında doğum, böbrek taşları, tansiyon düşmesi, kan şekeri düşmesi, mide ve bağırsak kanamaları, böbrek üstü bezi tümörleri ve bazı psikiyatrik hastalıklar yer alır. Bu tür rahatsızlıklardan ötürü hasta kendini halsiz ve aşırı yorgun hissedebilir. Böyle bir durumda hastanın hemen tetkik edilmesi ve altta yatan sorunun tespit edilmesi gereklidir. Aşırı terleme ve halsizlik durumu, tehlikeli boyutlara ulaşabileceğinden erken tanı önemlidir.

Aşırı Terleme ve Halsizliğe Karşı Alınacak Önlemler

Genç yaşlardan itibaren görülebilen aşırı terleme rahatsızlığına karşı tedbir almak önemlidir. Aşırı terleme ile birlikte kan değerlerinin düşmesi ve yorgunluk, halsizlik durumları görülebilir. Bu durumları engellemek adına alınacak önlemler şunlardır:

  • Dengeli ve sağlıklı beslenme: Yağlı, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durup, protein değeri yüksek besinlere yönelmek gereklidir.
  • Obezite durumunda diyetisyenin önerdiği besinleri tüketmek.
  • Spor yapmak: Yürüyüş, koşu ve beden hareketleri, aşırı terleme ve halsizlik durumlarını azaltabilir.

Tüm bu önlemlere rağmen terleme konusunda sıkıntı yaşıyorsanız ve kendinizi halsiz hissediyorsanız, bir uzman doktora başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde ilerleyen süreçlerde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gripte Terleme Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gripte Terleme Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Gece Boyun Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Gece Boyun Terlemesi Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Terleme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Terleme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı Terleme Neden Olur?

Aşırı Terleme Neden Olur?

İshal Terleme Belirtileri ve Tedavisi

İshal Terleme Belirtileri ve Tedavisi