Çok Aşırı Terleme Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Çok Aşırı Terleme Belirtileri ve Tedavisi

Çok Aşırı Terleme

Terleme, bedenin ter bezleri yardımıyla salgıladığı tuzlu sıvının dışarı salınması sonucu meydana gelir. Genellikle yaz mevsiminde sıkça yaşanan ve şikayetçi olduğumuz bu durum, aslında beden için oldukça önemli bir işlevdir. Terleme, bedenimizin soğumasında yardımcı olan önemli bir olaydır. Dış çevreden gelen sıcak havaya rağmen terleme yapma sonucunda beden ısısının yükselmemesi ve belli bir seviyede kalması sağlanır. Ayrıca, bedenden bazı toksinlerin atılmasını da sağlar. Aşırı terleme genellikle koltuk altı, avuç içi ve ayakların iç kısımlarında meydana gelir.

Bir birey dünyaya yaklaşık olarak 3 milyon sayıda ter beziyle doğar. Çocukluk döneminde bu durum kendini pek fazla belli etmese de ergenlik döneminde ter bezlerinin aktifleşme aşaması zirveye ulaşır. Cinsiyet yönünden ise kadınlarda daha fazla ter bezi bulunmasına rağmen, erkeklerde ter bezleri daha aktif bir biçimde çalışır.

Sinir sistemimizde yer alan otonom bölüm, terlemenin kontrol edildiği kısımdır ve bu durum üzerinde bilinçli olarak kontrol sahibi olamayız. Terleme, bedenimizin doğal yollarla ısı ayarını düzenlediği bir yöntemdir. Özellikle havaların sıcak olmasıyla birlikte daha çok terlemeye başlarız. Bunun yanı sıra, sportif faaliyetlerde bulunduğumuzda, heyecan, korku veya sinirlenme gibi durumlarda da terleriz. Aşırı terlemeye neden olan bir diğer sebep, kadınlarda menopoz dönemidir. Bu dönemde ter bezlerinin çalışması oldukça yüksek olduğu için fazla ter salgılanır.

Fakat yukarıda belirtilen durumların hiçbiri söz konusu değilken, ortada bir sebep yokken aşırı ve sürekli olarak terliyorsanız; aşırı terleme nedeniyle diğer insanlarla temas konusunda özgüven kaybı yaşıyorsanız ve ter kokusunun önüne geçemiyorsanız, tıp literatüründe "Hiperhidroz" olarak adlandırılan aşırı terleme rahatsızlığı bulunabilir. Bu hastalığın birçok farklı tipi bulunmaktadır:

Birinci Tür Hiperhidroz

Genellikle kalıtsal ve genetik faktörlerin etkili olduğu bir hastalık tipidir. Bu durumda ter bezleri olması gerekenden çok daha fazla çalışır. Bu tür rahatsızlıklarda ter bezleri, normal zamanlarda salgılaması gereken ter miktarının yaklaşık olarak 4 ile 5 katını salgılar.

İkinci Tür Hiperhidroz

Bu rahatsızlık, terleme olayının altında yatan bir hastalığın var olduğunu gösterir. İkinci tür hiperhidroz genellikle koltuk altlarında ya da tüm vücutta aşırı terleme şeklinde ortaya çıkar. Bu türün nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:

Çok Aşırı Terlemenin Altında Yatan Nedenler

Hiperhidroz rahatsızlığı ya da diğer hastalıklarda dahil olmak üzere aşırı terlemenin altında yatabilecek birçok neden bulunabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Alkol gibi zararlı maddelerin tüketilmesi
  • Uyuşturucu maddelerin yoksunluğu durumu
  • Akciğer rahatsızlıkları
  • Aşırı ateş yükselmeleri ya da enfeksiyon durumları
  • Baharatlı yiyeceklerin sürekli olarak tüketilmesi
  • Diyabet rahatsızlığı
  • Stresli ya da duygusal durumlar
  • Düşük kan değeri

Çok Aşırı Terlemede Uzman Bir Doktora Görünmenin Önemi

Aşırı terleme, beraberinde bazı rahatsızlıkları da getirebilir. Göğüs ağrısı, yüksek ateş, hızlı nabız, nefes darlığı, kilo kaybı gibi durumlar söz konusu olduğunda bir an önce doktora başvurmak gereklidir. Örneğin, enfeksiyon ya da hipertiroidi rahatsızlığınız olabilir. Bu tür durumları tedavi edebilmek adına doktora gidilmesi gereken bazı durumları bilmek gerekmektedir:
  • Çok aşırı terliyorsanız ve terlemenin nedeni anlaşılmıyorsa mutlaka doktora görünmelisiniz.
  • Terleme ile beraber göğsünüzde basınç veya ağrı hissediyorsanız doktora gidilmelidir.
  • Çok aşırı terlemenin yanı sıra aşırı kilo kaybı yaşıyorsanız doktora başvurmalısınız.
  • Uykunuzda terliyor veya terleyerek uyanıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Bu sorunu yaşadığınızda uzman bir hekime başvurmanız, ileride meydana gelebilecek rahatsızlıkların önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni